ΙΟΒΕ   |   Ερευνητική Δραστηριότητα   |   Δημοσιότητα   |   Γραφείο Τύπου   |   Σωματείο Υποστηρικτών   |   Επικοινωνία
Γραφείο Τύπου
 
Διάλεξη του PHILIPPE AGHION, Καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Harvard «Ανάπτυξη, Καινοτομία και το ‘Ευφυές’ Κράτος»
 
Ημερομηνία: 24/06/2014
 
Διάλεξη του PHILIPPE AGHION, Καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Harvard «Ανάπτυξη, Καινοτομία και το ‘Ευφυές’ Κράτος» 24 Ιουνίου 2014, 19:00 Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας.

Η διάλεξη εξετάζει πώς η μετάβαση σε μια οικονομία καινοτομίας επηρεάζει το ρόλο του κράτους. Για να επιτευχθεί ο σκοπός, το κράτος δε μπορεί να παραμείνει απλώς ένα κράτος πρόνοιας, ούτε και να περιοριστεί μόνο στην επιβολή των νόμων και τη διαφύλαξη της τάξης. Χρειάζεται ένα «έξυπνο κράτος» που θα ενεργοποιεί τη διαδικασία της δημιουργικής καταστροφής, μια διαδικασία που συνδέεται άμεσα με ένα υπόδειγμα μοντέλο ανάπτυξης μέσω της καινοτομίας. Θα συζητηθούν διάφορες πτυχές του «έξυπνου κράτους», όπως: πού θα πρέπει το κράτος να στοχεύει με τις επενδύσεις του και πώς να τις διαχειρίζεται, αν και πώς το κράτος θα πρέπει να κάνει κλαδικές παρεμβάσεις, πώς το κράτος θα πρέπει να διαχειρίζεται κινδύνους που προέρχονται από τις μακροοικονομικές συνθήκες, την ανεργία ή το περιβάλλον, και πώς το κράτος μπορεί να στηρίξει ταυτόχρονα την ανάπτυξη και την ισότητα.

O Philippe Aghion είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπισήμι Harvard. Προηγουμένως ήταν Καθηγητής στο University College London, Συντονιστής Έρευνας στο EBRD, Fellow στο Nuffield College και Assistant Professor στο MIT. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι στα πεδία της Βιομηχανικής Οργάνωσης, της Θεωρίας Μεγέθυνσης και των Οικονομικών της Καινοτομίας. Είναι εταίρος στο Econometric Society και στο American Academy of Arts and Sciences. Έχει υπηρετήσει ως διευθυντής έρευνας στο πρόγραμμα Βιομηχανικής Οργάνωσης του CEPR και έχει λάβει πλήθος βραβείων, ανάμεσα στα οποία και το Yrjo Jahnsson Award του European Economic Association. Το ερευνητικό του έργο έχει δημοσιευθεί στο American Economic Review, Review of Economic Studies, Quarterly Journal of Economics, Econometrica και σε άλλα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά, ενώ έχει εκδώσει πλήθος σημαντικών βιβλίων. http://scholar.harvard.edu/aghion Ο διάσημος οικονομολόγος έρχεται στη χώρα μας για να συμμετάσχει στο Κύκλο διαλέξεων «Ευρώπη, οικονομία και ανάπτυξη» που συνδιοργανώνεται με το Μegaron Plus και το Υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελλάς Γαλλία – Συμμαχία 2014».

Σχολιαστής

Κώστας Αζαριάδης, Καθηγηής Οικονομικών στο Washington University, St. Louis Πτυχιούχος του ΕΜΠ και κάτοχος MBA και Διδακτορικού στα Οικονομικά από το Carnegie-Mellon University. Έχει εργασθεί ως καθηγητής στα Brown University, University of Pennsylvania και University of California-Los Angeles και επίσης ως επισκέπτης καθηγητής στα Princeton, Hebrew University, EHESS, LSE, Autonoma University of Barcelona, Getulio Vargas Foundation και University of Vienna. Υπήρξε επίσης Διευθυντής στο Center for Economic Dynamics (CEDEC). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται κυρίως στα πεδία των δυναμικών υποδειγμάτων μακροοικονομικής και στα οικονομικά της ανάπτυξης. Έχει δημοσιεύσει πλήθος διακεκριμένων εργασιών στα κορυφαία ακαδημαϊκά περιοδικά. Είναι Fellow του Econometric Society. http://economics.wustl.edu/people/Costas_Azariadis

Συντονιστής

Νίκος Βέττας, Καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ.
 
Κατεβάστε το αρχείο της παρουσίασης, σε μορφή Adobe Acrobat. 
 
 
 
 
  ΙΟΒΕ
Στόχοι & Σκοποί
Θέσεις του ΙΟΒΕ
Το ΙΟΒΕ και η Ελληνική Οικονομία
Οργανόγραμμα
Χρηματοδότηση
Απολογισμοί
Βιβλιοθήκη
        Τριμηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία     Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας     Γραφείο Τύπου
Ανακοινώσεις
Δελτία Τύπου
    Σωματείο Υποστηρικτών
Στόχοι
Δ.Σ. - Καταστατικό
Ακολουθήστε μας στο Twitter   Ακολουθήστε μας στο Facebook